Item type |
[ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2017-09-04 |
タイトル |
|
|
タイトル |
写真法を用いた小児に対する食事指導の検討 : 第1報 推定の妥当性と課題について |
タイトル |
|
|
タイトル |
Nutritional Education for Children with Photographic Dietary Assessment : 1. Preliminary Study on Validity and Problem |
|
言語 |
en |
言語 |
|
|
言語 |
jpn |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
nutritional education |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
children |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
photographs |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
dietary assessment |
資源タイプ |
|
|
資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
|
資源タイプ |
departmental bulletin paper |
ID登録 |
|
|
ID登録 |
10.20843/00000166 |
|
ID登録タイプ |
JaLC |
雑誌書誌ID |
|
|
収録物識別子タイプ |
NCID |
|
収録物識別子 |
AN10480238 |
ページ属性 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
P |
著者 |
平野, 千秋
鈴木, 育子
遠藤, 数江
新田, 芙美子
Hirano, Chiaki
Suzuki, Ikuko
Endo, Kazue
Nitta, Fumiko
|
著者所属(日) |
|
|
値 |
つくば国際大学社会福祉学科 |
著者所属(日) |
|
|
値 |
筑波大学社会医学系福祉医療学 |
著者所属(日) |
|
|
値 |
千葉大学看護学部看護学科 |
著者所属(日) |
|
|
値 |
きぬ医師会病院栄養科 |
抄録(英) |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
We examined the validity and the problem of the photographic dietary assessment for the purpose of nutritional education for children. Twenty-six meals were evaluated both traditional weighed dietary records and photographic assessment. For the photo method, two dieticians independently identified foods and quantities from the meal photographs in twice. The first estimation was performed on the basis of only photographs and some information concerned with cooking were added to the second estimation. The correlation coefficient between traditional weighed dietary records and photographic assessment varied from 0.523 (salt) to 0.985 (vitamin C) in the first estimation and from 0.710 (carbohydrate) to 0.997 (vitamin D) in the second. The correlation of variation ranged from 21.3% (vitamin B2) to 48.0% (vitamin D) in the first and from 13.8% (total energy) to 38.7% (vitamin A) in the second. The correlation coefficient between observers varied from 0.679 (salt) to 0.943 (vitamin D). The photographic dietary assessment was generally acceptable with a hearing report about cooking materials and methods. |
書誌情報 |
研究紀要
en : Bulletin of Tsukuba International University
巻 10,
p. 111-121,
発行日 2004
|
表示順 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
13 |
アクセション番号 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
KJ00004010862 |
ISSN |
|
|
収録物識別子タイプ |
ISSN |
|
収録物識別子 |
13412243 |